Vragen in verband met organisatie Baloise Belgium Tour

 

Praktische vragen in verband met de organisatie van de Baloise Belgium Tour

 

Het CBS keurde in zitting van van 23 januari 2019 volgende nota goed:

De stad Beringen werd gecontacteerd door Golazo om een bovenlokaal sportevenement naar Beringen te halen. Als organisator van deze evenementen die haar thuisbasis in Beringen heeft, willen ze in 2019 ook graag een sportief evenement naar Beringen brengen. Zij doen aan de stad Beringen het voorstel om de finale van de Baloise Belgium Tour (=Ronde van België), zijnde een vijfdaags wielerevent, in Beringen te organiseren. Dit betekent dat de slotetappe van deze Baloise Belgium Tour zal aankomen in Beringen op zondag 16 juni 2019. Dit is de grootste Belgische etappewedstrijd met deelname van de belangrijke World Tour en Pro - Continentale ploegen. Het is een wielerfeest van jong tot oud. Deze slotetappe zal op heel wat persbelangstelling en belangstelling van wielerliefhebbers van jong tot oud kunnen rekenen. De persbelangstelling zal bestaan uit een live-uitzending op de zenders Sporza, Eurosport en RTBf, waardoor heel België -en ook mensen van daarbuiten- Beringen in beeld zal zien. Naar citymarketing en profilering van Beringen als sportieve stad kan dit tellen. Een paar uur gegarandeerde live televisie met veel visibiliteit voor Beringen. Voor deze slotetappe wordt er ook steevast gewerkt met lokale rondes in de aankomststad. Hierbij kan er aan gedacht worden om het parcours - in overleg met Golazo - zo uit te tekenen dat de lokale ronde de verschillende deelkernen aandoet en op die manier ook verbindend werkt voor Beringen. Richting aankomst wordt gedacht aan de be-MINE site.

Persoonlijk zijn we helemaal niet tegen de organisatie van dergelijk sportevenement. We vinden het super dat er bovenlokale sportevenementen plaatsvinden in Beringen. Het betekent inderdaad een meerwaarde voor de uitstraling van de stad.

Toch heeft gemeenteraadslid Dave Schops nog enkele vragen enkele vragen en bedenkingen:

- Golazo rekent op een organisatie-fee voor het evenement en dit komt neer op een eenmalig bedrag van 61.500,00 euro, exclusief btw, zijnde 74.415 euro, inclusief btw). Hoe is men tot dit bedrag gekomen? (Heeft de stad hier voor moeten insteken?)

- wat is het totale kostenplaatje?

- inzet werkplaatsen (uren personeel).

- inzet personeel diensten (sportdienst, Toerisme, verkeer,..)

- logistieke ondersteuning

- heeft de vzw toerisme een beslissing genomen mbt tot de financiering?

- er zijn nog een aantal andere sportieve events gepland dat weekend. Zijn de organisatoren hiervan in kennis gesteld? Wat is hun reactie?

- Vreest men geen verkeersinfarct wanneer de Koolmijnlaan als aankomstplaats ingericht gaat worden (hoelang is de Koolmijnlaan dan afgesloten?).